Lean Six Sigma

Lean Six Sigma: Oude wijn in nieuwe zakken?

De laatste jaren dringt "Lean Six Sigma" steeds verder door in het Europese bedrijfsleven. Het wordt vaak gepresenteerd als het ideale gereedschap voor verbetering van bedrijfsprocessen. Met hoge prioriteit wordt Lean Six Sigma bij bedrijven ingevoerd. 

Lean Six Sigma is een combinatie van twee verbetermethoden. Six Sigma is een methodiek om het aantal fouten te meten met behulp van statistiek en daarmee verbeterpunten in kaart te brengen. De focus ligt op hogere kwaliteit en lagere kosten. Lean Manufacturing richt zich op het wegwerken van verspilling in de vorm van non-value-added activiteiten en materialen. Doel is een snellere en efficiƫntere werkwijze. Samengevoegd richt Lean Six Sigma zich op verbetering van kwaliteit, doorlooptijd en kostprijs.

Wat is de visie van NIEMA op Lean Six Sigma?

In de ogen van NIEMA is deze methodiek een goede leidraad voor het identificeren van mogelijke verbeteringen. Met de Six Sigma aanpak komen de mogelijke verbeterpunten goed in beeld. Het Lean denken helpt om te concentreren op de kernactiviteiten. Wanneer de combinatie van beiden goed vertaald wordt naar structurele oplossingen zal dit leiden tot lage kosten en tevreden klanten.

NIEMA hanteert sinds 1987 een gestructureerde aanpak. Eerst brengt NIEMA de aandachtspunten scherp in beeld. Aan de hand daarvan ontwikkelt NIEMA innovatieve oplossingen die we toetsen op praktische toepasbaarheid en bedrijfseconomische haalbaarheid.

Is Lean Six Sigma nu nieuwe wijn of is het een nieuw etiket voor verbetermethoden zoals NIEMA die al jaren met succes toepast?