Projecten

1 2 3
Transport- en opslagtechniek Bloemenveiling Flora Holland Aalsmeer

Transport- en opslagtechniek Bloemenveiling Flora Holland Aalsmeer

Om transport van het groeiende aantal veilingkarren bij Bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer mogelijk te maken, is het hoofdtransport ongelijkvloers gemaakt en geautomatiseerd. Gehangen onder een monorail met een totale lengte van 13 kilometer worden veilingkarren tussen de verschillende laad- en lospunten getransporteerd. NIEMA heeft gedurende dit project het realisatieteam ondersteund en de niet-standaard delen van de transporttechniek verder uitgedacht. Nu worden veilingkarren zonder mankracht in het monorailsysteem geplaatst en volautomatsich door de lucht bij de koper afgeleverd.

AGV transport bij Heineken

AGV transport bij Heineken

Heineken vult o.a. flesjes Heineken en Amstel af in Zouterwoude. Deze komen aan het eind van de vullijn in kratten op pallets bij het magazijn. Deze continue stroom gevulde pallets van meerdere productielijnen rechtvaardigde transport met AGV heftrucks die drie pallets tegelijk naar het magazijn brengt en deze daar in blokstapeling opslaat. NIEMA heeft Heineken ondersteund bij de optimalisering van dit AGV-proces. Een optimale routing en aantal AGV's is vastgesteld om met minimale investeringen ook in het piekseizoen aan de vraag te voldoen.

Efficiente productie logistiek bij Fokker

Efficiente productie logistiek bij Fokker

Fokker breidt in Papendrecht de productie van Glare panelen uit voor de Airbus A380. Om aan de gewenste capaciteit te kunnen voldoen, bereidt Fokker een nieuwe productielijn voor.  NIEMA Raadgevend Ingenieursbureau adviseert Fokker bij de productielogistiek, conceptkeuzes voor de productielijn en  deelprojecten voor intern transport van coilopslag naar decoiler, richtwals, schaar, scrapscheiding, alle (tussen) transport van platen en de besturing. Het resultaat is een efficiënte productielijn met voldoende capaciteit.

Modelshift met Distrivaart

Modelshift met Distrivaart

Distrivaart is een initiatief van NDL (Nederland Distributieland) met als doel (een deel) van de significante goederenstroom over de weg te verplaatsen naar fijmazige distributie over water (Modelshift). NIEMA heeft opdracht gekregen een automatisch pallet op- en overslagsysteem te ontwikkelen voor een binnenvaartschip. Resultaat: Mercurius Scheepvaart heeft het schip de River Hopper met 550 palletplaatsen en volledig automatische laad- en losfaciliteiten en automatisch opslag magazijn met WMS gedurende 2004 in de vaart gehad voor transport van frisdrank en bier o.a. tussen Dongen en Drachten. De techniek en het concept hebben zich bewezen. Door onvoldoende ladingaanbod bleek exploitatie (vooralsnog) niet commercieel aantrekkelijk en is het schip (tijdelijk) uit de vaart genomen.

Efficiente layout bij Motrac / PON

Efficiente layout bij Motrac / PON

Motrac levert oplossingen op het gebied van logistieke dienstverlening waarbij het interne transportmaterieel van het merk Linde centraal staat. NIEMA heeft Motrac ondersteund bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en het maken van een daar op aansluitende op effiëntie gerichte lay-out.

ZON Verpakkingen

ZON Verpakkingen

ZON Verpakkingen levert diensten op het gebied van verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Door het ontbreken van een voorraadbeheersysteem nam het verzamelen van orders veel tijd in beslag. NIEMA heeft de processen geoptimaliseerd en de implementatie van een voorraadbeheersysteem voorbereid.

Coöperatief Varen heeft lage kosten door efficiente inzet van middelen

Coöperatief Varen heeft lage kosten door efficiente inzet van middelen

Coöperatief Varen is een samenwerkingsverband van de coöperaties Agrifirm, CehaveLandbouwbelang, ForFarmers en AguniekRijnvallei. Coöperatief Varen verzorgt de aanvoer van mengvoedergrondstoffen vanuit de zeehavens naar de diverse loslocaties. NIEMA heeft de coöperaties ondersteund bij het opzetten van dit samenwerkingsverband en advies gegeven bij het definiëren van de werkwijze. In samenwerking met de betrokken partijen heeft NIEMA een tariefstructuur ontwikkelt die alle betrokken partijen prikkelt tot efficiënte inzet van schepen met als resultaat de laagst mogelijke logistieke kosten.

Omstellen in de productie bij Aluchemie (SMED)

Omstellen in de productie bij Aluchemie (SMED)

Na analyse van het oude productieproces bij Aluchemie heeft NIEMA voorstellen uitgewerkt om de oude push productiestrategie aan te passen naar een pull productiestrategie. Door o.a. de productieplanning aan te passen, het omstellen efficiënt uit te voeren (SMED) en het aantal fouten te verminderen wordt Just In Time (JIT) geproduceerd met een korte terugverdientijd op het geïnvesteerd vermogen.

Purac / CSM

Purac / CSM

Om administratieve handelingen en verwerkingsfouten te verminderen is de haalbaarheid onderzocht van een barcodesysteem voor het afvullen van poeders en vloeistoffen. Hiertoe is een barcodesysteem geselecteerd dat aansloot op het bestaande systeem en zijn werkwijzen aangepast op het gebruik van een barcodesysteem.

Vestigingsloactie onderzoek voor The Greenery

Vestigingsloactie onderzoek voor The Greenery

The Greenery is een commercieel en logistiek versbedrijf op het gebied van groente en fruit. NIEMA heeft voor The Greenery een vestigingsonderzoek uitgevoerd. Op basis van een uitgebreide gegevensanalyse zijn de logistieke ketenkosten doorgerekend en zijn de optimale vestigingslocaties bepaald.