NIEMA helpt Stork Fokker met LEF

Stork Fokker heeft een lean programma opgestart onder de naam LEF (Lean Enterprise Fokker). Voor de sheet metal afdeling betekende dit onder andere het afstoten van het platenmagazijn en de realisatie van een snelle flexibele freesmachine voor contourfrezen.

NIEMA heeft Stork Fokker ondersteund bij het ontwikkelen van oplossingen tussen de externe voorraadhoudende toeleverancier en de freesmachine in de afdeling productie bij Stork Fokker. Als oplossing heeft NIEMA een concept bedacht, waarbij de toeleverancier de platen met een door Fokker aangeleverd hulpmiddel in een cassette plaatst. Deze cassettes hebben de vorm van een boek zonder bladzijden, maar met een vaste rand. Eenmaal dichtgeklapt plaatst de  toeleverancier de cassettes verticaal in frames, die zo ontworpen zijn dat er twee naast elkaar in een vrachtwagen passen. 

Bij aankomst in Papendrecht plaatst Stork Fokker de frames in zijn geheel bij de freesmachine, waar ook enkele frames met cassettes vast opgesteld staan. Een manipulator kan iedere gewenst cassette geheel automatisch uit een frame trekken, kantelen, openen en aanbieden aan de freesmachine. Wegbrengen gaat ook automatisch. Evenals het verzamelen van lege cassettes in de frames die op transport gaan.

Op deze wijze is de logistieke handeling tussen de toeleverancier en de freesmachine bij Stork Fokker zeer efficiënt. Alleen de toeleverancier heeft de platen één keer in handen. Tijdens het verdere proces komen de platen niet uit de cassette, tenzij de freesmachine daarom vraagt. Dit voorkomt veel handling en beschadiging van de kwetsbare aluminiumkwaliteiten. De oplossing is ook flexibel en compact. Zo zijn bijna 60 artikelen in een beperkte ruimte binnen automatisch bereik van de freesmachine.