Innovatie bij Bloemenveiling Aalsmeer

Bloemenveiling Aalsmeer is bezig met de planontwikkeling voor VBA-Oost.

VBA-Zuid was het laatste grote uitbreidingsproject waar onlangs de laatste kavel is uitgegeven. Voor intern transport van de bloemen en planten van VBA-Centrum naar VBA-Zuid is toen gekozen voor een automatisch electrohangbaansysteem, de Aalsmeer Shuttle.

Om de bouw van VBA-Oost voor te bereiden is opnieuw de vraag voorgelegd: Met welk transportmiddel gaan straks de veilingkarren van VBA-Centrum naar VBA-Oost vervoerd worden? Trekkertransport, de Aalsmeer Shuttle of een ander transportsysteem?

NIEMA heeft de afgelopen periode Bloemenveiling Aalsmeer ondersteund bij het uitwerken van het alternatief trekkertransport.

Belangrijke voordelen van trekkertransport zijn schaalbaarheid, flexibiliteit en lagere initiƫle investeringen. Trekkertransport kan daardoor meegroeien met het volume en kan worden aangepast aan wijzigende (markt)omstandigheden.

Innovatieve antwoorden waren echter nodig op de relatief zwakke punten van trekkertransport, zoals doorlooptijd, capaciteit op hoofdroutes en het transport van Deense containers.

Het capaciteitsprobleem is opgelost door aanpassing van routes en het maken van nieuwe routes die gefaseerd ingevoerd worden. Op deze wijze wordt de vereiste capaciteit gehaald.

Bloemenveiling Aalsmeer wil Deense containers niet op eigen wielen naar VBA-Oost transporteren en de handling met Deense containers verminderen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Voor het transport van Deense containers heeft NIEMA een denendrager uitgedacht waar meerdere Deense containers op vloerniveau ingeschoven kunnen worden. Doordat Deense containers in deze oplossing individueel benaderbaar zijn, neemt ook het aantal sorteerslagen (=handling) af bij afleveren.

Dit heeft Bloemenveiling Aalsmeer in staat gesteld te kiezen voor een oplossing die in naam ouderwets is maar door een aantal innovaties concurrerend is, met ?hightech? oplossingen en qua investeringen kan meegroeien met groeiende capaciteitsbehoefte.