Ondernermersprijs Drechtstreek 2004

Na zorgvuldige selectie heeft de Kamer van Koophandel in 2004 de ondernemersprijs Drechtstreek uitgereikt aan Sonneveld.

Sonneveld levert als zelfstandig familiebedrijf al bijna een halve eeuw broodverbetermiddelen en lossingsmiddelen. Afnemers van Sonneveld bevinden zich in Europa, het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Zuid-Amerika.

Sonneveld combineert ambachtelijke kwaliteit met efficiency van een moderne bakkerij en biedt partners in de bakkerijketen onderscheid door gezamenlijk gedurfde en originele marktconcepten te ontwikkelen. De broodverbetermiddelen worden in verschillende vormen en verpakkingen geleverd. De nieuwste ontwikkeling van Sonneveld is Proson, een broodverbetermiddel in blokvorm.

Toenemende marktvraag heeft Sonneveld in 2004 doen besluiten een nieuwe fabriek te bouwen. De nieuwe fabriek is verregaand geautomatiseerd en voldoet aan de strenge HACCP en AIB eisen. In de Paliprofabriek worden, naast het complete Proson assortiment, pastavormige en vloeibare broodverbetermiddelen geproduceerd.

NIEMA heeft voor Sonneveld een Masterplan gemaakt om de interne goederenstroom efficiƫnt door het gebouw te laten verlopen. Hierin heeft het concept "logistiek plein" zijn uiteindelijke vorm gekregen. Verder heeft NIEMA Sonneveld ondersteund bij het opstellen van de specificaties van de apparatuur voor de afvulruimte en het logistieke plein waarin alle eindproducten samenkomen. Op basis van de specificaties zijn offertes uitgebracht en is gekozen voor Verhoeven als leverancier. Ook dit traject en de begeleiding van de realisatie is door NIEMA begeleid.

In de afvulruimte worden producten volledig automatisch in diverse verpakkingen afgevuld. Aangekomen bij het logistieke plein worden verpakkingen door robots op pallets geplaatst. Iedere afvullijn komt uit bij een robot. De robot stapelt de zakken stuk voor stuk conform het bijbehorende stapelpatroon. Voor verschillende afnemers zijn verschillende stapelpatronen ingeprogrammeerd. Het stapelen inclusief palletwissel geschiedt automatisch. Naast dozen stapelen de robots ook dozen en emmers. Met deze robotisering wordt handmatig tillen uit ARBO overwegingen tot een minimum beperkt. Met heftrucks worden de pallets van de robotcellen naar het magazijn getransporteerd.
Van grondstof tot eindproduct worden de gegevens automatisch geregistreerd zodat tracking en tracing door Sonneveld gegarandeerd kan worden.